Als je werkt voor een wetenschappelijke bibliotheek, dan is inzicht krijgen in wetenschappelijk publiceren een absolute vereiste.
De UA bibliotheek heeft een indrukwekkend instrumentarium klaarstaan om in te spelen op de noden van onze onderzoekers en van de universitaire overheid. In de loop van dit academiejaar worden deze instrumenten dan ook ingezet bij de opbouw en onderhoud van diverse 'institutional repositories'.
Werken aan instrumenten veroorzaakt bijziendheid: je moet met zoveel details omgaan dat het risico bestaat dat je het overzicht verliest. Websites zoals de Scholarly Kitchen kunnen je helpen om aan dit euvel te ontsnappen.
In "Why Hasn't Scientific Publishing Been Disrupted Already?" brengt Michael Clarke een boeiend en kritisch overzicht van de toestand van vandaag. Nieuw aan zijn betoog is dat zijn voornaamste kritiek op het klassieke model van wetenschappelijk publiceren niet zozeer het kostenplaatje is maar veeleer de onmogelijkheid om nieuwe technieken voor informatieverwerking - zoals het semantische web - te hanteren.
donderdag 14 januari 2010
Wetenschappelijk publiceren
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten